Site Loader
Zdrowa żywność

Jaka żywność uznawana jest za najzdrowszą?

W Polsce i na świecie coraz popularniejsza jest zdrowa żywność. Ludzie są bardziej świadomi tego co jedzą. Wiedzą jakie posiłki będą miały na nich pozytywny wpływ, a które mogą być przyczyną cholesterolu albo podwyższonego cukru. Przy doborze zdrowego jedzenia może pomóc piramida żywienia. Wygląda ona jednak inaczej niż kilkanaście lat temu w szkolnych podręcznikach. Jaka żywność uznawana jest za najzdrowszą?

Warzywa i owoce

Podstawą każdej diety powinny być warzywa i owoce. Nie musi to być koniecznie weganizm, ale dobrze kiedy produkty tego typu dominują na większej części talerza. Należy też postarać się o jak największą różnorodność warzyw i owoców. Dobrze jest stosować zarówno sałatę z dużą ilością chlorofilu, jak i marchewkę, gdzie pod dostatkiem jest witaminy K. Podkreśla się duże znaczenie warzyw włóknistych w rodzaju botwiny, cukinii czy zieleniny. Zdrowa żywność to także jak najwięcej roślin strączkowych (np. groch i fasola), które są źródłem białka.

Warto także zadbać o dużą różnorodność owoców. Mogą one posiadać całkowicie inne składniki odżywcze, gdzie w jednych będzie dominowała witamina C, zaś w innych błonnik. Zaleca się spożywać jak najwięcej cytrusów, owoców leśnych oraz odmian suszonych. 

Mięso, ryby, orzechy oraz węglowodany

Mięso może być świetnym źródłem białka i składników mineralnych. Trzeba jednak uważać na cholesterol i przesadną ilość tłuszczy. Najlepiej postawić na mięso białe w rodzaju filetów z kurczaka. Lepiej unikać wieprzowiny pod postacią boczku albo żeberek. Można je oczywiście spożywać raz na jakiś czas, ale lepiej nie robić tego codziennie. Ich świetnym zamiennikiem mogą być ryby, pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które ciężko znaleźć w składnikach roślinnych.

Warto także jeść jak najwięcej orzechów, które pełne są witamin (np. B) oraz minerałów (potas albo żelazo). Do każdego posiłku powinno się dołożyć solidną porcję węglowodanów, które występują w różnych postaciach. Mowa tu o ryżu, przeróżnych kaszach oraz ziemniakach. Raz na jakiś czas warto stosować pieczywo, najlepiej w wersji pełnoziarnistej.

 

Zdrowa żywność

Zdrowe jedzenie, to dobry nawyk!

Prawidłowe odżywianie to inwestycja w najbardziej dochodowe przedsięwzięcie – własne zdrowie. Podejmując wysiłki dzisiaj, jutro nie będziesz musiał tracić czasu na wizyty u lekarzy i pieniędzy na zakup leków. Przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania jest kluczem do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej wagi, zapobiegając występowaniu wielu chorób, przede wszystkim układu krążenia i cukrzycy. Aby ocenić główne wskaźniki zdrowotne bezpośrednio związane z nieprzestrzeganiem zasad prawidłowego żywienia, porównaj swoje wskaźniki z zalecanymi wartościami. Jeżeli zauważysz znaczne podwyższenie parametrów, warto zastanowić się nad zrzuceniem kilku lub kilkunastu kilogramów.

Kilka zasad zdrowego odżywiania

Po pierwsze kontroluj bilans kalorii i ilość zjedzonego pożywienia. Waga wzrasta, gdy organizm otrzymuje z pożywienia więcej energii niż potrzebuje. Aby dowiedzieć się, ile „paliwa” potrzebuje Twój organizm, skorzystaj z kalkulatora internetowego. Średnio dzienne zapotrzebowanie to 1500-2000 kcal. Nieważne, co przejadasz, kotlety czy jabłka. Nawet jeśli naprawdę lubisz danie, miej pod kontrolą wielkość porcji.

Po drugie. Jedz regularnie. Jedz co najmniej trzy razy dziennie. Organizm postrzega każdy brak odżywiania jako początek głodu i zaczyna tworzyć rezerwy w ciele – złogi tłuszczu. Optymalne przerwy między posiłkami to nie więcej niż 5 godzin, ostatni posiłek najlepiej spożyć 3 godziny przed snem. Dzięki temu reżimowi nie będziesz się przejadać ani czuć głodu.

Zmieniaj dietę

Monotonne jedzenie pozbawia Cię przyjemności i nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, mikroelementów. Wybieraj i łącz zdrowe produkty w jedno menu: warzywa, zioła, mięso, ryby, orzechy, nabiał, rośliny strączkowe, pieczywo pełnoziarniste, kasze z surowego ziarna, makaron z pszenicy durum, jagody, owoce.

Zdrowa żywność, to na pierwszym miejscu warzywa i owoce – jedz codziennie. Każdego dnia na obiad i kolację – 400 gram warzyw (ziemniaki się nie liczą!). Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie pożądanej porcji jest wypełnienie połowy talerza warzywami za każdym razem, gdy siadasz do jedzenia. Preferuj lokalne warzywa. Lepiej jeść świeże warzywa lub warzywa przetworzone termicznie. Zimą przygotuj posiłki z mrożonymi warzywami i owocami, ale uważaj na owoce – zawierają dużo cukru i mogą prowadzić do przybierania na wadze.

Ogranicz cukier. Słodycze powodują uczucie szybkiej, ale krótkotrwałej sytości, nie można nimi zastąpić śniadania, obiadu, kolacji ani kolacji. Jeżeli masz ochotę na słodkie, to wybierz właściwe słodycze: marmolady naturalne, domowe ciasta, suszone owoce i pamiętaj – liczy się ilość!

Zdrowa żywność

Zdrowe nawyki, to zdrowe jedzenie

Prawidłowe nawyki żywieniowe są niezmiennie ważne, jest to najważniejsze inwestycja w naszym życiu. Inwestycja w nasze zdrowie. Prawidłowo zbudowana i zbilansowana dieta, to nie tylko zdrowia, ale to również zdrowy wygląd, promienna cera i ogólne dobre samopoczucie. Dzięki prawidłowemu odżywianiu unikniemy wizyt u lekarzy i wydawania fortuny na lekarstwa.

Zdrowa żywność (do kupienia tutaj: www.bee.pl) i zdrowe nawyki, to sprawdzony sposób na uniknięcie chorób związanych z układem krążenie czy też cukrzycy. Jeżeli nie jesteś pewny czy musisz zmienić swoje nawyki żywieniowe, to warto jest sprawdzić swoje podstawowe parametry i porównać je z odpowiednimi tabelami. Wystarczy sprawdzić wzrost, wagę czy też obwód pasa, żeby wiedzieć czy mamy do czynienia z nadwagą. Jeżeli zauważymy odstępstwa, to warto zastanowić się nad zmianą nawyków żywieniowych. Czasem wystarczy kilka drobnych zmian, aby osiągnąć rewelacyjne wyniki i zrzucić zbędne kilogramy.

Pilnuj kalorii

Na pierwszym miejscu jest odpowiedni bilans kaloryczny. Jeżeli nasz organizm będzie spalał więcej kalorii niż będziemy mu dostarczać, to wówczas braki uzupełni spalając tłuszcz. Jeżeli jednak sytuacja będzie odwrotna, to będzie odkładał nadmiar w postaci tłuszczu.

Jak ograniczyć ilość kalorii? Po pierwsze nie “pij” kalorii : sok, napoje gazowane, herbata i kawa z cukrem. Jedna szklanka coli zawiera aż 10 łyżeczek cukru (130 kcal). Jeśli jesteś spragniony, lepiej pić zwykłą wodę. Powiedz nie fast foodom, kiełbasom, hot-dogom. Produkty te zawierają ponad 30% ukrytego tłuszczu. Aby poprawić ich smak, są wędzone, dodawane są sztuczne barwniki, konserwanty, aromaty, wzmacniacze smaku, sól w dużych ilościach – wszystko to ma zły wpływ na zdrowie.

Zrób menu na cały tydzień tydzień. Nic tak nie oszczędza pieniędzy, czasu i kłopotów jak przygotowywanie cotygodniowego menu. Oczywiście będziesz musiał poświęcić godzinę w tygodniu na sporządzanie planu posiłków, ale wtedy nie będziesz musiał codziennie martwić się pytaniem „Co na obiad?”, Codziennym problemem co kupić w drodze do domu i co z tego ugotować, ale najlepiej szybko. Rób mądre zakupy. Za każdym razem, gdy idziesz do sklepu, zrób zdjęcie zawartości lodówki, zrób listę potrzebnych produktów.

Nakryj do stołu, stwórz przyjemne środowisko do spożywania posiłków z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli jesz w biegu, oglądasz telewizję lub siedzisz przy komputerze podczas jedzenia, nie zauważysz, jak jeść za dużo.

Najważniejszą rzeczą na drodze do zdrowego odżywiania się jest zrobienie pierwszego kroku i wytrzymanie co najmniej jednego miesiąca, co zwykle wystarcza do wyrobienia sobie nawyku. Wybierając zdrową dietę wybierasz zdrowie i aktywną długowieczność.